Herken je dit?
Je maakt je zorgen om je pubers. Gisterenavond belde de mentor nog van je middelste. “Ze ziet zo pips, ze is zo stil. Ik herken je kind niet meer”, was zijn boodschap. En daarop volgde de vraag: met wie kan zij nou eens praten? Lukt dat thuis? Ja en nee…. Tuurlijk praten jullie over papa, maar toch…… Je hebt het gevoel dat ze je niet alles laten zien, dat ze joú willen beschermen en je niet verdrietig willen maken. Reuze lief natuurlijk, maar jij ziet ook wel dat ze zo niet aan hun eigen verdriet toekomen en jij weet dat dat hartstikke slecht is voor hun ontwikkeling. Zo komen zij niet verder, op deze manier worden ze niet zichzelf. Zo blijven ze steken in hun emotionele ontwikkeling.
 
Je ziet heus wel dat dit zo niet goed gaat en je begrijpt drommels goed wat die mentor zegt, maar toch… hoe los je dit op?
 
Je ziet, voelt en weet dat je kinderen hun vader overal missen. Ja, overal, dus ook op de sport. Zelfs het wassen van de voetbalshirts is een klus, emotioneel gezien dan hè.
14 shirts aan de lijn, ook die van de coach, de nieuwe coach. k*k, en als jullie buiten eten en je ziet je zoon naar de shirts aan de lijn kijken met vochtige ogen, gevolgd door een verbeten blik, dan weet je dat hij papa nog steeds intens mist.
 
Weekend! Je dochter gaat bij haar vriendinnen eten en slapen. Fijn voor haar. Het lijkt een weekend te worden als vanouds. Ze komt uit school en je ziet het meteen aan haar houding, aan haar blik. Ze gaat niet. Geen zin. Geen zin om plezier te maken, te lachen, om meidendingen te doen. Te moe en te somber om gezellig te zijn. Ze vraagt of jij samen met haar op de bank met een theetje een film te kijken…. Je hart breekt. Met vallen en opstaan wil je zo graag dat ze verder komt, maar het lijkt wel of jullie meer vallen dan opstaan….. Maar oké, tuurlijk lieverd, wij kijken vanavond samen een film. Al gun je het haar om dit juist nu met haar vriendinnen te doen.
 
Je komt thuis van je werk en je ziet het, de afwasmachine is uitgeruimd. Je zoon zit aan de keukentafel zijn huiswerk te maken. Je knippert een paar keer met je ogen. Waar is jouw dwarse (maar o zo leuke, lieve) puber gebleven?
Die puber die overal tegenaan schopte….. niks was er goed. Nu is hij gewoon té braaf. Je voelt dat dit niet goed gaat zo, dat dit niet normaal is. Hij moet zich kunnen afzetten en losmaken van jou. Jullie lijken bijna een getrouwd stel. Nee, dit is niet oké. Je bent bezorgd over zijn welzijn, zijn geluk, het lijkt wel of hij een fase over geslagen heeft. Ja, eigenlijk mis je het slaan met een deur, zijn grote mond die naar je roept dat je maar een stomme moeder bent.
 
Als je het cijferprogramma van je eindexamenkind open klikt, verstijf je. Rood, rood, rood. Wat een drama achter jullie grote verdriet. Ook dat nog. Je blijft ernaar staren tot je beseft dat dat niet helpt. Wat wel? Praten met haar? Daar zullen de cijfers niet beter van worden. Iemand bellen? Daar springen die cijfers niet van in het groen. Je bent wanhopig. Zij wil zo graag verpleegkunde gaan studeren, zeker na alles wat jullie hebben meegemaakt. Maar dat kan ze wel op haar buik schrijven. Je zucht en bedenkt dat de enige weg naar groen toch praten met haar zal zijn. Anders zakt ze, moet ze het jaar overdoen, misschien wel op een lager niveau, want dit is dramatisch. Ja, je gaat met haar praten om te kijken wat haar helpen kan. Jij weet het wel, hulp en bijles… van twee walletjes eten nu maar. Het is niet anders. Je gaat alles op alles zetten zodat zij verder kan. Want als zij verder kan, dat lieve kind, wat zou dat super fijn zijn! Ze heeft nog een leven voor zich en wat gun je het haar dat ze haar droom kan leven.
 
Hoe zou het voor je zijn als……….
Je zoon helemaal opgetogen thuiskomt uit de voetbal, fiets tegen de muur knalt en roept: màm…. Gewonnen !!!! met 6-1 en dat op papa’s verjaardag, gaaf hè? En zijn blijdschap kan er gewoon zijn en blijven, ook als jullie daarna met elkaar bij de koffie papa’s favoriete appeltaart oppeuzelen.
Jij je op een vrijdagavond alleen op de bank bevindt. De kinderen beginnen hun weg weer te vinden. Wat fijn! Weggaan en thuiskomen met leuke verhalen. Ze leven weer. De pijn is er wel, maar zo anders, hij verlamt hen niet, hij maakt hen niet meer zo droevig.
Je zoon aan de keukentafel zijn huiswerk maakt als je uit je werk komt en hij je vanachter een soort ravage je geïrriteerd aankijkt met een blik van: getsie daar heb je haar weer, gedaan met de rust. Hij staat op, slaat met een deur en je ziet je bloedeigen puber die zich duidelijk losmaakt van jou. Gedoe en een goed teken!
Je dochter haar leven, haar cijfers en natuurlijk haar rouw op de rit heeft. Ze leeft op en ze leeft weer. Hard werken, hard op weg naar haar toekomstdroom!!
Je dochter weer met plezier naar school zou gaan en blij thuiskwam. Dat ze goed in haar vel zit en dat jullie weer op een gewone manier over papa konden praten, met de woorden die in jullie opkomen, zonder steeds af te tasten of dat kan. Gewoon, omdat papa erbij hoort en omdat je dochter hem ook de juiste plek in haar hart en leven heeft gegeven.
Ik bied jouw kind een traject aan van 7 sessies, elk 1 uur, over-t-rouwen. (inclusief kennismakingsgesprek en eindevaluatie met de ouder, tussendoor contact met ouder is altijd mogelijk)
Aan het eind van dit traject is je puber weer veel meer zichzelf. Hij/zij kan woorden en beelden geven aan zijn/haar gevoel. Hij/zij is in staat om de rouw door zijn/haar leven te verweven. Rouw verwerken we niet (dat doe je met afval!), rouw verweef je met je leven. Het hoort er voor altijd bij, maar wel op een manier waarmee je kind gelukkig verder kan leven. Hij/zij zal weer beter functioneren, op school, met vrienden, op de sport. De herinneringen aan zijn/haar vader of moeder zijn er, maar ze verlammen niet meer. Samen lachen en huilen jullie om wat er was en met een tevreden glimlach volg je zijn/haar ontwikkeling.
                                                              ja, dat wil ik!
De investering hiervoor is € 540,– (incl. BTW) Voor 6 sessies inclusief intake gesprek.
 
Veelgestelde vragen:
  •  Is 6 sessies voldoende? 

Dat kan ik vooraf niet met zekerheid zeggen. Ieder kind en iedere situatie is zo uniek. Ik evalueer tussentijds met jou, als ouder, en aan het eind. Wellicht is er nog een aantal sessies nodig, direct of later om nog verder te komen.

Help je ook jongere/oudere broers of zussen? 
Natuurlijk! Ook zij zijn welkom bij mij.

Ga je een uur met mijn kind praten? 

Nee, wij praten en ik gebruik ook verschillende creatieve werkvormen. Dit stem ik af met mijn cliënt. 

Doe je alleen trajecten? 

Nee, ook losse sessies zijn goed mogelijk. In een kennismakingsgesprek stemmen wij dit met elkaar af.

Is je praktijk goed bereikbaar? 

Ja zeker, op de fiets, met de auto en op 7 minuten lopen van het station van Nieuwerkerk aan den IJssel. (Met alle plezier haal ik je kind daar even op!)